Kavılca bulguru pişirmek

BURADASIN

img_0122Karsın yerli buğdaylarından en eski buğday türü olan, Kavılca,Kabulca ,Kablıca Gernik\ te  deniliyor.Kastamonu’ nun  Siyez buğdayına akraba. Hittlerin de yediği buğday türü. Kaybolmaya yüz tutmuş iken, bir kaç girişimci sayesinde tekrar ekimi yapılması sağlanıyor.

–Soğuk iklime dayanıklı,hasadı oldukça zor, kabuğundan zor ayrılıyor. Bulgur yapımı oldukça  zahmetli. Onun için  bulguru  diğer bulgurlara göre pahalı satılıyor. Protein,mineral,vitamin, bol folik asit içeriyor, bol lifi içermesi, vücutta biriken toksinlerin atılımını hızlandıran  Kavılca bulguruna,satıcılar ısrarla Kaplıca diyorlardı. Safranboludan aldığım satıcı ” bunu pişirmeyi biliyormusun?” dedi. ” Ben kitabını yazdım dedim”.http://www.nursendogan.com/2013/09/bulgurun-halleri-kitabimiz-kitapcilarda-ve-online-sm436706”Ama sen yine tarif et” dedim. ”Bulgur yıkanmayacak. Önce bol yağda kızartılacak sonra  suyu verilecek” dedi.

Organik olup olmadığını soran e-mail ler alıyorum. Aslında bütün buğday türleri sanırım tarım ilaçları atılmadan üretiliyor. Ama topraklarımızın ne derece ilaçsız olduğu tartışılır.  Sonradan ambarlarda buğday  böceklerine karşı ilaçlanıyormu?  hiç birimiz bilmiyoruz!??? Kavılca bulguru oldukça sert kolay pişmiyor. Su miktarı ince veya iri çekilmiş olması ile ilgili.Tam pilavlık iri ise bol su,köy usulü orta boy veya köftelik bulgur daha az su ister.http://www.nursendogan.com/2009/05/bulgur-nedir/  buradan detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Burada Kavılca bulguru tadını daha iyi anlamak için yağ ,tuz ve su  dışında, başka malzeme kullanmadım. Tadı güzel, diğer bulgurlara göre,  daha sert , hamurlaşmıyor. Zor pişiyor. Benim bolca kullandığım,kahverengi esmer bulgurdan  pek farklı değil.

 

IMG_0119

PİŞİRMEK

Köy bulguru olunca içinde taş ve yabancı  ot parçaları olabiliyor. Ayıklayın.( İsterseniz yıkayın,süzün , ama lezzet kaybı olacaktır.)

IMG_0121

 

Bir su bardağı bulgur için 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı zeytinyağını bir tencereye alın. Bulguru ilave edin. Tencereyi ateşe alın. 3-4 dakika  kavurun. 2 ,5 su bardağı sıcak su , 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın.Ateşi hafifletin 20-25 dakika bulgur suyu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın. 10-15 dakika dinlendirin.  Karıştırın servis tabağına alın sıcak servis yapın.

NOT.  Domates veya başka sebze ilave ederseniz sebzelerin salacağı suyu göz önünde bulundurun.

Bu Yazi Toplam da okundu


Bu Yaziyi Paylaş :

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


TemaHEX